سوله سازهای است که عمدتا فلزی می باشد با یک سقف شیبدار که مشخصا بر اساس قوانینی طراحی و ساخته می شود.
از این نوع سازه در کارخانهها، اسکلت فلزی ساختمان، انبارها، مرغداریها، آشیانههای هواپیما، تعمیرگاهها، فروشگاهها و سالنهای ورزشی که با قابهایی با دهانه یزرگ نیاز است استفاده میشود. به دلیل بزرگ بودن ابعاد تیرها و ستونها باید از تیرورق در پروفیل های سوله استفاده کرد.
سوله سازی معمولا در ساخت کارخانجات، اسکلت فلزی ساختمان، انبار، مرکز های پرورش طیور، تعمیرگاه، سالن های ورزشی و .... استفاده می گردد که غالبا تیر ورق در ساخت پروفیل سوله استفاده می شود.
خصوصیات سوله
معمولا سوله سازی کاربردهای صنعتی دارد و با سازه فرق میکند که آن هم تفاوت در قاب ها می باشد. این سازه معمولا دارای شیب می باشد. در سوله سازی بجای استفاده از پروفیل غالبا از تیر و ستون که به آن تیر ورق اطلاق می شود استفاده می گردد آن هم به خاطر بزرگ بودن سایز سوله می باشد.
انواع سوله
سوله تک دهانه به صورت ۸ سوله دو یا چند دهنه با ستون مشترک به صورت ۸۸ یا ۸۸۸یا ۸۸۸۸ سوله دو دهانه به صورت ۸۸ سوله قوسی سوله چند ضلعی
اجزای تشکیل دهنده این سازه:
سوله ها دارای 5 قسمت مشخص می باشد که هر بخش توسط مهندسان متبحر محاسبه و اجرا می گردند. این 4 بخش شامل موارد زیر می باشد.
- قاب خمشی با تکیه گاه ساده یا گیردار شامل ستونها خرپاها یا رفترها
- مهارهای طولی که غالبا بصورت قوطی با لوله هستند.
- مهارهای عرضی
- میل مهارها
۵- زد یا لاپه که در اندازههای ۶ و ۷ متر می باشد.
بادبندها همیشه بصورت میلگرد پیش تنیده یا پروفیل هستند.
- نبشی سینه بندFlange stay
- براکتها که وظیفه انتقال بار جرثقیل به ستون را دارد
- پوشش سقف
- دیوارهها
نصب سوله
برای اتصال قسمت های مختلف آن از دو روش کلی پیچ و مهره و یا روش جوش استفاده می شود. معمولا تمام قطعات در کارخانه ساخته می شود به همین دلیل کار نصب معمولا بسیار زمان کوتاهی می برد و باعث صرفه جویی در هزینه میگردد.
ساخت سولههای جدید با ubm , kspan
با پیشرفت علم برای ساخت سوله از روشهای سنتی دیگر استفاده نمیشود و معمولا از دستگاه هایی مثل UBM و KSPAN (یو بی ام و کی اس پن) کمک گرفته میشود که سرعت ساخت بسیار بالایی دارند و و همچنین باعث صرفه جویی در هزینه ساخت سوله می شود. سازه ها معمولا طوری ساخته می شوند که در برابر زلزله مقاوم هستند و در مقابل باد نیز بیشتر از 120 کیلومتر بر ساعت مقاومت دارند. همچنین جریان هوا به عنوان عایق بر روی سطح سوله عمل می کند که به علت داشتن شیارهای فراوان است. این سازه معمولا بر روی فونداسیون های سبک قابل اجرا است و احتیاجی به جوش ندارند.
نحوه ساخت سوله با روش (kspan , ubm)
دستگاههای ubm , kspan در واقع نوعی از رول فرمینگ میباشند. برای ساختن یک سوله اول ورق های مورد نیاز وارد دستگاه رول( دستگاه خم یا نورد) می شوند که شامل یک سری غلتک است به تا به فرم دلخواه برشد. ساخت سوله با دهانه های مختلف تغییر می کند. پس از آن این ورق های کوچک توسط ماشین سیمر به هم متصل می شوند که باعث استحکام سازه می شود. که دیگر نیازی به جوشکاری نباشد.